Μένουμε σπίτι. Πόσο υγιές όμως είναι το σπίτι μας;
Σύμφωνα με τα νέα μέτρα καλούμαστε να μείνουμε σπίτι μας. Γνωρίζουμε όμως πόσο επιβλαβής μπορεί να είναι η επίδραση του σπιτιού μας στον οργανισμό μας; Πόσο υγιές ειναι το περίβαλον στο οποίο ζούμε και τι κινδύνους κρύβει για την υγεία μας; Είναι πολύ σημαντικό να ελέγχουμε την ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος, (Indoor Environmental Quality, IEQ) η οποία εξαρτάται απο το φωτισμό, την ποιότητα του αέρα, τη θερμική άνεση, την υγρασία, το θόρυβο και και την εργονομία ενος χώρου.
Φυσικός φωτισμός
Η έλλειψη ηλιακού φωτός αλλά και η υπερβολική χρήση τεχνητού φωτισμού, συμβάλλει στην εμφάνιση σύγχρονων προβλημάτων υγείας. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν όταν σχεδιάζουμε το σπίτι μας να φροντίζουμε και να εκμεταλλευόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φυσικό φώς.
Ποιότητα εσωτερικού αέρα
Ο καθαρός αέρας είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας. Η εσωτερική ατμοσφαιρική ποιότητα (IAQ) είναι μια σημαντική παράμετρος που χαρακτηρίζει το εσωτερικό περιβάλλον και σχετίζεται έντονα με την υγεία των κατοίκων των κτιρίων. Η κακή ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους (κακή κυκλοφορία) μπορεί να προκαλέσει συχνά κρυολογήματα, εξαιτίας της αποξήρανσης των ρινικών βλεννογόνων, αύξηση των κρίσεων άσθματος και επιδείνωση των χρόνιων πονοκεφάλων. Επηρεάζονται ιδιαιτέρως οι ευαίσθητες ομάδες όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με καρδιοαγγειακές και χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος.
Μερικοί από τους κύριους ατμοσφαιρικούς ρύπους στους εσωτερικούς χώρους είναι το ραδόνιο (ένα ραδιενεργό αέριο που σχηματίζεται στο έδαφος), ο καπνός του τσιγάρου, τα αέρια ή τα σωματίδια από την κατανάλωση καυσίμων, από χημικά ή αλλεργιογόνα, το μονοξείδιο του άνθρακα και τα διοξείδια του αζώτου. Το πρόβλημα αυξάνεται με την οικοδόμηση των κτιρίων που σχεδιάζονται με τρόπο ώστε να είναι ενεργειακά αποδοτικότερα. Θωρακίζοντας τα σπίτια αεροστεγώς, θυσιάζουμε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα. Εφαρμόζωντας λοιπόν στο σπίτι μας τις νέες τεχνολογίες αερισμού των κτηρίων έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε επαρκή καθαρό, δροσερό, εξωτερικό αέρα χωρίς να επιτρέπεται η είσοδος εξωτερικών ρύπων, ενώ ταυτόχρονα οδηγούμε και στην αφαίρεση αυτών των διαφόρων ρύπων που δημιουργούνται εντός των τοιχών της οικίας.
Υγρασία
Τα σπίτια ιδιαίτερα αυτά που βρίσκονται στις παραθαλάσσιες περιοχές, αντιμετωπίζουν σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της υγρασίας. Η υγρασία στο σπίτι δημιουργείται, κυρίως, ως αποτέλεσμα της διαφοράς μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής θερμοκρασίας. Το ιδανικό επίπεδο υγρασίας για το σπίτι είναι γύρω στο 50%. Σε αυτό το επίπεδο, θεωρείται πως οι συνθήκες, όσον αφορά την υγρασία στο σπίτι, είναι ιδανικές για εμάς και δεν κινδυνεύουμε από προβλήματα που σχετίζονται με αυτή.
Θερμική άνεση
Ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει σε ένα μεγάλο εύρος θερμοκρασιών και διαφορετικών συνθηκών, όμως σε κάποιες νιώθει πιο ευχάριστα και ξεκούραστα. Αυτές είναι οι συνθήκες θερμικής άνεσης και επηρεάζουν άμεσα την ευεξία μας, όταν βρίσκομαστε στο σπίτι. Υπάρχουν πλέον πολύ σύγχρονα συστήματα Ψύξης, Θέρμανσης και Αερισμού (HVAC) (Heating Ventilation Air Conditioning) ώστε να δημιουργούνται και να διατηρούνται οι συνθήκες άνεσης σε ένα κτίριο. Επίσης, η ροή του αέρα και η πορεία του μέσα στο κτίριο έχουν σημαντική επιρροή στη θερμική άνεση των κατόχων, ειδικά κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Ωστόσο υπάρχουν και συστήματα HVAC που είναι υπεύθυνα για την αύξηση της συγκέντρωσης των εσωτερικών ρύπων και συνεπώς για την κακή ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό περιβάλλον ενός κτιρίου και συνεπώς για τα προβλήματα υγείας των χρηστών.
Θόρυβος
Το πρόβλημα της ηχορύπανσης είναι αρκετά έντονο σε πολλές γειτονιές της χώρας μας. Ο ανεπιθύμητος θόρυβος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία μας, διαταράσσωντας την ξεκούραση, τη χαλάρωση και τον ύπνο, ενώ μακροχρόνια αυξάνει το στρες, την υπέρταση και τις καρδιοπάθειες.
Είναι σημαντικό να συζητάτε το πρόβλημα αυτό με τον μηχανικό σας ήδη απο την αρχή της διαμόρφωσης μιας κτηριακής κατασκευής και να συζητούνται τα πάχη και τα ηχομονωτικά-ηχοαπορροφητικά υλικά των τοίχων, δαπέδων και ταβανιών.
Σχεδιασμός
Ο σχεδιασμός και η διαμόρφωση του εσωτερικού χώρου παίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχική υγεία των ανθρώπων που ζουν σε αυτόν. Στην HOMAD ξεκινάμε τον σχεδιασμό του σπιτιού πρώτα απο τον εσωτερικό χώρο φροντίζοντας να καλύψουμε όλες τις ιδιαίτερες σας ανάγκες.
Τι συμβαίνει λοιπόν στο σπίτι μας όταν δεν φροντίσουμε για την ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος;
Είναι σημαντικό, με όλα τα μέσα που διαθέτουμε, να κατανοήσουμε εγκαίρως εάν το σπίτι μας νοσεί. Σε κατοίκους σπιτιών με πολύ κακή ποιότητα εσωτερικού περιβάλλοντος παρατηρείται το σύνδρομο του άρρωστου σπιτιού. Πρόκειται για ένα σύνολο κοινών συμπτωμάτων, όπως η κόπωση,ο λήθαργος, οι πονοκέφαλοι, η έλλειψη συγκέντρωσης, η καταρροή, ο ξηρός λαιμός και ο ερεθισμός του ματιού και του δέρματος. Τα οποία όμως συχνά εξαφανίζονται σύντομα, όταν οι χρήστες εγκαταλείπουν το κτίριο.
Τι μπορούμε να κάνουμε για ένα πιο υγιές σπίτι;
Σήμερα η ανάγκη κατασκευής υγιεινών κατοικιών είναι κάτι που απασχολεί όλο και περισσότερους ανθρώπους. Σχεδιάζουμε λοιπόν το σπίτι μας ώστε να λειτουργήσει ως ασφαλές καταφύγιο και να ενισχύσει την υγεία μας. Να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής μας και να ελαχιστοποιήσει το άγχος.
Ένα υγιές σπίτι ξεχωρίζει για:
• τα υψηλά επίπεδα μόνωσης σε ενναλαγές διαφορετικών υλικών που ρυθμίζουν την θερμική μάζα ενός κτηρίου
• τη μηχανική ανταλλαγή θερμότητας και συστήματα εξαερισμού που φιλτράρουν και ανανεώνουν τον καθαρό αέρα
• την προσαρμοστικότητα του στις διαρκείς κλιματικές αλλαγές
• τον σωστό εσωτερικό σχεδιασμό του, ώστε να είναι πλήρως λειτουργικό και φιλικό προς τους ίδιους τους χρήστες.
Υπογράφει ο Πολιτικός Μηχανικός, Χαλίκος Δημήτριος